Van opdrag na trekkrag

As kind was daar min dinge wat my so moedeloos gemaak het soos om rondgestuur te word. My pa het dikwels projekte in en om die huis gehad en ek moes die gereedskap gaan haal.

Die moeilikheid daarmee is mos dat ’n laerskoolkind nie altyd mooi weet wat dit is wat jy moet gaan haal nie en dikwels ook nie waar om dit te kry nie. Intussen kom die opdragte: “Gaan soek hierdie, gaan haal daardie …”

Die opdrag wat die Here vir sy kerk gee, is nie te betwyfel nie. Dit is om met die evangelie van die Koninkryk na die wêreld te gaan, om te gaan soek wie verlore is, om heel te maak wat stukkend is. Hierin voer ons Jesus se groot opdrag uit: “Soos die Vader my gestuur het, stuur Ek julle ook.”

Soms raak gelowiges egter moeg en lam van al die gestuurdery, soos ’n laerskoolseun op ’n Saterdagoggend.

“Gaan wees my getuie, gaan wees sout, gaan maak lig.” Die opdragte raak partykeer te veel en die taak te groot. Boonop voel ʼn mens maar alleen en uitgelewer as jy so gestuur word. Jy moet allerhande dinge gaan doen maar jy weet nie aldag presies wat dit is en hoe jy dit moet doen nie.

Een van die belangrikste nuwe insigte oor wat dit beteken om ’n gestuurde kerk te wees, is dat God ons nie net stuur nie, maar ook nooi om te deel in wie God self is en wat God doen. Ons kry nie net opdragte nie, ons voel ook die trekkrag van die uitnodiging: “Kom wees deel!”

God word mens en Jesus kom woon tussen ons. Sy menswording nooi jou om tussen mense te gaan staan en by mense te wees.

Jesus kom wys vir ons hoeveel krag het dit as iemand hom- of haarself prysgee. Sy gesindheid en voorbeeld maak jou vry daarvan om jou eie belange eerste te stel.

Die eenheid van die Vader, Seun en Gees wys vir ons wat gebeur as daar diep harmonie tussen mense kom. Dit inspireer jou om eenheid en harmonie met ander mense te soek.

Die genade en vergifnis wat ons ontvang, herinner jou wat is die krag wat mense verander.

Wie God is, sê vir ons wie die kerk kan wees. Wat God doen, inspireer ons om te maak soos God maak.

Dr Lourens Bosman is die algemene bestuurder in die kantoor van die Algemene Sinode.