’n Lang tafel van vrede

Melkhoutfontein en Stilbaai: twee gemeenskappe ongeveer 10 kilometer uitmekaar. Badisa en verskeie ander rolspelers het ’n besondere brug tussen hulle begin bou – met ’n lang tafel en lekker kos. Annalise Wiid het Cornelia Gilomee, maatskaplike werker van Badisa Stilbaai, daaroor uitgevra.


Hulle droom al lankal van brûe bou. Maar hoe? Waar begin ’n mens? Wat sal werk? “Hulle” is Badisa (die NG en VG kerk se gemeenskaplike barmhartigheidsdiens), die plaaslike polisie, die personeel van Ouma Lena Huis (’n nasorgfasiliteit in Melkhoutfontein), en vrywilligers uit albei gemeenskappe. Op ’n dag besluit hulle: Droom is nie genoeg nie, kom ons pak die bul by die horings! Kom ons dek ’n tafel …

Eerste munisipaliteit toe, om te praat oor praktiese goed soos genoeg tafels en stoele. En oor strate toemaak. Vir hoeveel mense hoop hulle? Dalk so 500, het Cornelia geskat.

Daar was uiteindelik 1 200. Kaartjies is teen R10 verkoop. Almal moes kon kom. Hulle wou so graag gesinne saam om ’n tafel hê, wat sit en gesels; kuier, nie net eet en waai nie. En hulle het gehoop dat mense oor grense sal kuier. Grense van kleur, ouderdom, status en, en, en … Nooit gedink hulle gaan soveel méér reaksie kry as waarop hulle gehoop het nie.

Verskillende kerke het saamgewerk. Die United Church het wortelslaai gemaak. Die manne van die AGS, NG Kerk en die Baptiste het kom help hoender braai. Huis Stilbaai, vir ouer persone, het noedelslaai berei. En Soeterus, die tehuis vir ouer persone in Melk­houtfontein, en die VGK’s het aartappelslaai gemaak. Badi­sa het net die bestanddele gegee. Verskeie kerke se lidmate het kolwyntjies gebak vir nagereg, help kaartjies verkoop en tafels aangery. Ná die tyd het almal ingespring en help opruim. Dit was ’n grootse spanpo­ging. En dit was mooi.

kinders-met-balonne

Vrolike kinders met heliumbalonne. Dié aand het hulle gehoor dat as die Gees van God ’n mens daardie ekstra innerlike krag gee, kan jy ook soos ’n heliumballon styg.

Onbedrukte koerantpapier is vir tafeldoeke gebruik. Vroue van beide gemeenskappe, Melkhoutfontein en Stilbaai, het die tafels versier. Met blomme uit hulle tuine. Sommer uit die veld ook. Takke en dennebolle. Melkhoutfontein se vroue het duisende vlaggies gemaak, wat hulle bo die lang tafel gehang het. Vreugdevol!

Simply smooth, ’n “live band” van Riversdal, het agterop ’n lorrie musiek gemaak. Die fees-atmosfeer was onbeskryflik. “Ons wou mense bederf,” sê Cor­ne­lia, “ons wou nie sommer net CD’s speel nie”.

Die burgemeester was daar. Dr Trevor van Louw, direkteur van Universiteit Stellenbosch se Sentrum vir Pedagogie, het kom praat oor die belang van gemeenskapsbetrokkenheid. Hy was so aangedaan – hy kon kwalik praat. Het gesê hy kan nie glo wat hy sien nie. Ronel du Preez, wat een Saterdag per maand die Melkhoutfontein-vroue geestelik bedien, was ook daar.

O ja, en daar was heliumballonne. Hordes van hulle! Van die “carers” by die kliniek het kom help ballonne opblaas. Een vrou wou weet hoe werk dit? Waarom bly ’n ballon vol helium in die lug; styg eintlik net hoër en hoër. Maar ’n ballon met gewone lug in sak grond toe.

“Sonder dat Ronel hiervan weet, praat sy die aand by die lang tafel oor gewone ballonne en heliumballonne. En sy gebruik dit as ’n voorbeeld van ons eie lewe. Hoe ons, soos gewone ballonne, maar soms ­bietjie grond toe sak en laag lê. Maar as God se Gees vir ons daardie ekstra innerlike krag gee, kan ons ook, soos heliumballonne, uitstyg.”

Die aand by die lang tafel is die ballonne losgelaat, as ’n simbool van vrede. Hulle wou eintlik graag wit duiwe gebruik het, maar die man met die duiwe kon dit nie maak nie. Toe vat hulle maar die ballonne. Laat dit oor hulleself los, met die wens, die bede, dat mense ook vrede tussen mekaar sal loslaat; dat hulle die vrede vrye teuels sal gee.

“Daar was regtig families,” vertel Cornelia. “Oupa, Ouma, Ma, Pa, kinders – oor geslagte. En jy weet, dikwels werk dit mos so: Wit sit eenkant, bruin anderkant. Nie daardie aand nie. Mense het eenvoudig die tafels volgemaak soos hulle aangekom het. Van ’n kant af. Hulle het nie afgeskei van mekaar nie. As iemand plek gehou het vir iemand anders, was dit vir geliefdes.”

Die meerderheid mense was uit Melkhoutfontein. Maar daar was goed 80 na 100 Stilbaaiers. Selfs ’n paar tannies en ooms van die aftree-oord. “Onthou dis ouer mense. Hulle gaan nie sommer uit in die aand nie.”

Dié eerste langtafelfees is verlede jaar op 25 November gehou. Hierdie jaar gaan hulle dit weer doen. Op 24 November. En dit gaan nog groter wees. En ’n bietjie anders. Zane Meas (Neville van 7de Laan-faam), gaan die spreker wees. Daarna bly hy en sy span helpers vir nog ’n week aan, om werkswinkels aan te bied oor lewensvaardighede vir gesinne.

Waar die geld vandaan kom? Soms wonder ’n mens, twyfel ’n mens. Maar die Here voorsien, want dit is koninkrykswerk. Daar was laasjaar borge en baie goedgunstigheid van mense. Hierdie jaar nog meer. By die stil baai se fontein van langtafel-vrede.