Kruispad-Bybelboer

“Ek is geroep om ’n dominee te wórd, nie om een te wéés nie,”Gerjo Ben van der Merwe, skrywer van Kruispad-dagstukkies wat weeksoggende op duisende rekenaarskerms verskyn. ANNALISE WIID het met dié interessante kruis tussen dominee en nie-dominee gesels.


“Ek skryf vir myself – om die Bybelteks te verstaan. As die lesers wil inluister, is hulle welkom. Ek is nie ’n akademikus, ’n teoloog of ’n filosoof nie. Kyk, ek het mos my drie jaar-BA in vyf jaar ingeprop. Want, ek het alles gedoen – busse en restaurante bestuur, besproeiing ingesit. Swot was nou nie juis my beste vak nie. Maar ek het vasgetrap, en toe ek uiteindelik my BTh ook kry, het my ma gesê sý verdien dit ook, so baie soos sy moes bid!”

Gerjo Ben, laatlam, ten spyte van sy ouers se deeglike voorsorg, is ’n broerskind van Boerneef. Sy pa, Gerjo, het 120 gesange berym. Hy is ’n gebore woord-mens en boundary pusher.

Sy vrou, Renata, vertel: “Ek het In a pit with a lion on a snowy day, deur Mark Batterson gelees en besef: Dit is hoekom Kruispad so gegroei het. Gerjo Ben jaag leeus. Hy skrik nie vir uitdagings of hindernisse nie. Hy druk deur.”

Ná kweekskool was hy die eienaar van ’n kwekery en toe het hy gaan boer. “Oom Kosie Bredell, van Dellrust, het my alles geleer van wynmaak, van plaas en mense bestuur. My geleer van swaar en seer en spanning. En die opwinding om ’n wingerd te troetel tot jy die verlangde geure in hom perfek enhance het.”

Genot lê oop en bloot op Gerjo Ben se gesig as hy oor dié vormende jare praat.

Later is hulle Wolwedans toe. ’n Plaas met perfekte terroir. “Jy weet mos – alles wat die druif nodig het: Grond, ligging, helling, son, die seeluggie wat die koelte inwaai …” Dit het ook geblyk die perfekte terroir te wees waarin Gerjo Ben as Kruispad-skrywer kon groei.

“Eendag sê ek vir myself: Jy is 40. Jy het teologie studeer. En jy vergeet na vyf minute wat jy soggens gelees het. Ek het vir myself begin skryf. Om te onthou. Te probeer verstaan. Om die Bybelteks in my lewe te integreer. Toe vra ’n vriend, Pieter Roussouw: ‘Ek sukkel ook. Stuur asseblief vir my wat jy soggens skryf.’ Ek het dit gedoen. Drie jaar lank. Drie maal ’n week. Religiously (no pun intended).”

Groot glimlag. “En toe ervaar ek die Here (wat ek nog nooit hoor praat het nie, want ek kan nie stilsit nie, daarom skryf ek), die Here sê vir my: ‘Gertjie, stuur dit vir meer mense.’ Toe stuur ek dit vir die squash club, die skoolkomitee, vriende, familie. So het Kruispad begin.”

En toe ontplof dit; groei tot ’n huidige leserstal van derduisende. En Gerjo Ben word voltyds nie-dominee-nie van ’n virtuele kerk, wat mense ontmoet waar hulle is – op hulle skerms.

“Mense praat mos deesdae met hulle vingers en hoor met hulle oë.”

Dit het ook nie net by e-pos-dagstukkies gebly nie. Kruispad is tans beskikbaar op Twitter, Whatsapp, Instagram, en op hulle eie toep (app), Crossroad247. Mense luister Kruispad ook op Kaapse Kansel, Radio Namakwaland en Kanaal 7 in Namibië.

Renata stap die pad styf teen Gerjo Ben. Sy proef­lees alle skryfwerk en doen ook radio-opnames. Hulle drie kinders, Alet-Mari (19), Mia (17) en Benno (15) help ook met die bediening. Talle vrywilligers ook, landwyd – mense wat wil teruggee omdat hulle ontvang het: Vertalers, verpakkers, versenders, rekenaarvaardiges. 25 reaksie-spanlede volg binne 24 uur, persoonlik, elke gebedsversoek op. Stuur dit deur na ongeveer 200 voorbidders. Johan Laten, akteur en dramaturg, vul die Kruispad-skryfwerk aan met optredes.

Kruispad-stukkies het reeds in drie boeke verskyn: Op pad, Opletloop, en Saamloop. Die nuutste bundel, Loop en val, word op 23 Augustus saam met Elvis Blue op Stellenbosch bekend gestel.

Binnekort begin Gerjo Ben, Coenie ­Schoeman van Carpe Diem, en Stephan Jou­bert ook ’n seminaar aanbied, wat kerke kan help om tussen Sondag en Sondag met hulle mense te kommunikeer.

Die Kruispad-visie is: God se woord in vandag se woorde. Daarom gebruik Gerjo Ben hoofsaaklik Die Boodskap-vertaling – hoe­wel hy ook wyd lees uit “die oorspronklike Engels”. “Ek het ’n verantwoordelikheid,” sê hy.

Die lewe was, is steeds, sy “field training”.

“Soms het die duiwel ons amper gepootjie, maar ons ken ook die Here se voortdurende en verstommende voorsie­ning. Mark Batterson, daai ou van die Lion-boek, skryf: ‘Faith is embracing uncertainty. Ons verruil die journey vir niks!’”

Gerjo Ben noem homself ’n teerstraat-prediker, wat sy droom leef: “Om mense te help, is my grootste kick. En om te sien hoe God reguit houe met ’n krom stok kan slaan. Aan Hom al die eer. “

Besoek www.kruispad.247.org.za of stuur ’n e-pos na ebyb@kruispad.com vir meer inligting.