Vra vir die Here wie is jou een

Hierdie is 'n opiniestuk.
Die skrywer se standpunte weerspieël nie noodwendig dié van Kerkbode nie.

Partykeer kry mens die prentjie uit gesprekke oor die gestuurde kerk dat dit hoofsaaklik gaan oor groot programme waarby duisende mense betrokke is en wat duisende mense gelyk bereik – ’n groot beweging wat oor die land vee en alles verander. Miskien kom hierdie prentjie uit die groot evangelisasieveldtogte in die verlede waar duisende mense kom luister, aangeraak word en terugkeer na die Here.

Jesus vertel drie stories in Lukas 15 wat ’n ander prentjie gee. Dit is die stories oor die skaap, die geldstuk en die seun wat weggeraak het. Hier gaan dit nie oor die skare nie, dit gaan oor die een.

Die eerste twee stories vertel hoe twee mense intense soektogte op tou sit om die een skaap en die een geldstuk te vind. In die derde storie kom die een seun tot inkeer, keer terug en ontdek dat sy pa hom met oop arms ontvang.

Hierdie stories herinner ons dat God mense een vir een soek. Dit is ook wat Jesus doen: Soms praat Hy met die skares, maar Hy gaan staan ook stil by individue. Jesus wil hê ons moet verstaan hoe belangrik is die een.

Hoe kan jy deel word van God se soektog? Gewone mense voel dikwels onbekwaam en onseker: “Ek weet nie wat om te sê nie. Sê nou hy of sy vra moeilike vrae?”

Die beste plek om te begin, is waarskynlik met gebed en die eerste saak om voor te bid, is oop oë. Jy kan nie deel wees van God se soekgeselskap as jy nie met God se oë kyk nie!

Bid dat die Here vir jou sal wys wie is jóú een. Waarskynlik is dit iemand wat jy reeds ken, iemand wat naby jou woon of saam met jou werk. Moontlik iemand oor wie jy bekommerd is. Bid dat die Here jou sal laat kyk soos wat Hy na mense kyk – met liefde en besorgdheid.

Bid dan gereeld vir hierdie een. Bid vir die persoon se behoeftes soos jy dit verstaan. Bid dat die Here julle paaie sal laat kruis. Bid vir geleenthede om kontak te maak en te gesels. En wees gereed vir die geleenthede wat jy gaan begin raaksien: ’n kans om oor te stap, om te hoor hoe dit gaan, om iets goed vir hierdie een te doen.

Jy kan met verwagting bid want eintlik is dit God wat soek. Ons is lede van sý soekgeselskap en Jesus herinner ons: God soek en Hy vind.

▶ Dr Lourens Bosman is die algemene bestuurder in die kantoor van die Algemene Sinode.