Kiek jou kerkgebou

Watter pragtige gebou staan spierwit en loer vanuit dié boomryke omgewing?

Stuur ’n pragtige foto van jou kerkgebou en ’n paar interessante feite na kerkbode@tydskrifte.co.za sodat ons dit vir ander Kerkbode-lesers kan wys.

JC Vermaak, lidmaat van die NG gemeente Meyerspark, het op 23 April 2019 hierdie pragtige foto geneem van die westeson wat die kerktoring verlig en ’n dubbele reënboog wat die kerkgebou omring, laat weet Hermien Liebenberg. Die gemeente vier op 29 Mei sy 60ste verjaarsdag, maar die kerkgebou is sowat drie jaar jonger – dit is in November 1962 ingewy. Die waaiertipe-kerkgebou is deur die firma Hartman en Van der Walt ontwerp en gebou teen ’n koste van sowat R35 000. Die kerkklok in die toring lui nog elke Sondag en word nou getrek met ’n tou wat op Kinibaai in die Oos-Kaap opgetel is. Die gemeente spog met ’n paar lidmate wat al 60 jaar deel van die gemeente is. Een van hulle, Nils Anderson, wat op 4 Mei vanjaar 89 jaar oud word, het ook op die eerste kerkraad gedien. Foto: JC Vermaak

NG gemeente Zeerust is gestig op 15 Augustus 1868 te Jacobsdal sowat 15 km buite Zeerust, vertel Rickus Botha, ’n lidmaat van die gemeente. Zeerust is die 97ste oudste gemeente in die land en die derde oudste gemeente in die ou Wes-Transvaal. Zeerust vorm nou deel van die Goudland Sinode. Die huidige kerkgebou is die derde kerkgebou van die gemeente en is ontwerp deur die argitek Hendrik Vermooten. Die gemeente het laasjaar sy 150ste bestaansjaar gevier. Foto: Rickus Botha

Die argitek van die NG gemeente Sutherland se kerkgebou was Charles Freeman en die bouwerk is gedoen onder leiding van John Delbridge, luidens die gemeente se webwerf. Op 8 Mei 1899 is die hoeksteen deur ds JH Neethling gelê. Hy was ook betrokke by die hoeksteen-legging van die eerste kerkie in 1858. Die insameling van die fondse vir die groter kerk was gedoen onder die dienstyd van ds WJ Conradie. Op 3 September 1901 is die kerkgebou deur militêre lede beset wat die kerk as fort en kaserne ingerig en met doringdraad omhein het. Groot skade is aangerig aan die gebou en meubels en dit moes alles weer herstel word. ’n Jaar nadat die kerkgebou teruggegee is, kon die leraar van Montagu genooi word om op 25 April 1902 die inwydingsrede van die kerk te hou. Foto: Gert du Plessis

Die NG gemeente Merweville het 123 belydende en 18 dooplidmate. Dié mense weier om te gaan lê en deur die genade van ons Hemelse Vader kon lidmate vir meer as 100 jaar daarin slaag om die gemeente in stand te hou. Dis mense wat hart en siel deel is van die Karoo en nooit moed opgee nie, wat geleer het om droogtes met moed en geduld te deurstaan. Hulle lag ook as die reën kom, en die dorre Karoo-aarde in ʼn groen paradys omskep. Dis mense met ruim harte wat omgee en gee sonder om terug te verwag. Dís die gemeente van Merweville, skryf skriba Esther Fourie op hulle Facebookblad. Foto: Gert du Plessis