Streeknuus, 2 Augustus 2019

#Winterhoop: Span sê dankie

Vele Kerkbode-lesers tel sonder twy­fel onder diegene wat dit moontlik gemaak het dat die span agter vanjaar se #Winterhoop-veldtog altesaam 2 473 komberse kon uitdeel aan dié wat skuiling en sorg nodig het om die winter te oorleef. En dat daar onder meer 852 inkopiesakkie gevul met kruideniersware ingesamel is, volgens Johan Krige, hoofuitvoe­rende beampte: MES (waarnemend). Baie geluk aan MES, PEN, die Denis Hurley-sentrum en Torings van Hoop wat met dié projek wys hoe samewerking impak kan verhoog. – Kerkbode


Foto: VrydagNuus

“Nou kan ons waarlik sê: ‘ Sinethemba’ – Ons het hoop.” So sê ds Willem Botes nadat hy en ’n groep lidmate vanaf Suiderstrand- en Lourensriviergemeente in die Strand, gaan help het by Sinethemba, ’n skool vir gestremdes in die Transkei. Hulle het onder andere nuwe gordyne gaan hang en heinings, kaste en deure herstel. “Ons het ’n groep dankbare personeel en kinders van Sinethemba agtergelaat met nuwe moed om die daaglikse uitda­gings met hoop aan te pak. Ons het gegaan om te gee, maar het self soveel ryker teruggekom deur wat die Here in ons lewe gedoen het,” sê Botes.


Voormalige OB by Lentekonferensie

Die voormalige Openbare Beskermer (OB), prof Thuli Madonsela, gaan vanjaar Lentekonferensiegangers by die Universiteit van Pretoria toespreek.

Luidens www.excelsus.org.za vind die konferensie vanaf 17-19 September plaas en is die tema “Hoe ons onthou, hoe ons vergeet. Om verbeeldingryk te leef”. Die ander hoofsprekers is prof Christi van der Westhuizen en ds Gielie Hoffmann.


Foto: Le Roux Schoeman

Wellington was vanjaar die tweede laaste skof vir dié groep van Atlete vir Christus. Die roete was van Paterson in die Oos-Kaap tot Bettiesbaai in die Wes-Kaap. Die doel van dié fietstoer is om geld in te samel vir Bybel-Media se gevangenisbediening wat aan 225 tronke landwyd Bybelstudiemateriaal versprei word.


Help maatskaplike dienste in Namibië

As drie programme wat maatskaplike dienste in Namibië verskaf nie dringend finansiële ondersteuning kry nie, gaan dit “doodeenvoudig verlore gaan”.

Luidens Feldmuis, die NG Kerk in Namibië se weeklikse nuusbrief, is dit nie vir die sinode moontlik om Huis Maerua, waar kinders wat van hulle ouers weggeneem word woon, die Wildernis Terapieprogram, wat goeie resultate lewer met ontwrigte kinders en Erongo Social Services, wat op kinder- en armsorg fokus, te befonds nie.

Laasgenoemde het oornag ’n gedeelte van hulle staatsbefondsing verloor.

Jy kan help deur gebruikte goedere by O’Shoppi, ’n liefdadigheidswinkel by Lolopark in Olympia (Windhoek), af te gee. Die goedere word verkoop om geld vir dié noodsaaklike dienste in te samel.


Eenstop-webwerf vir NGK-geskiedenis

Die NG Kerk Argief is besig om die NG Kerk, sy gemeentes en predikante se geskiedenis op te teken, hetdr Andrew Kok, bestuurder van die Argief in Stellenbosch laat weet.

Jy kan help deur ’n foto van jou kerkgebou, ’n lysie van die predikante en/of ’n kort geskiedenis van jou gemeente na argief@kaapkerk.co.za te stuur.

Besoek die webwerf by www.gemeentegeskiedenis.co.za en gaan kyk na Durbanville-gemeente as voorbeeld.


Kiek jou kerkgebou

Foto: Johan Janse van Rensburg

Ds Johan Janse van Rensburg het dié foto van die kerkgebou van die NG gemeente Nieuwoudtville ingestuur. Hy deel van hulle gemeentegeskiedenis: Op 3 Mei 1897 het die Ringskommissie bymekaargekom en eenparig besluit op die afstigting van ’n gemeente wat die naam Nieuwoudtville sou dra. Die rede was omdat die grond wat die kerk vir dorpsaanleg gekoop het, aan die broers Nieuwoudt behoort het. Van die plase aan die Groenrivier waarop dié Nieuwoudts gewoon het, staan vandag nog. Die omgewing van Nieuwoudtville word soms “die Boland van die Noordweste” genoem omdat die reënval opmerklik hoër is as in die res van die distrik Calvinia.

Die pastorie, waarvan die hoekklip in 1899 gelê is, is voor die kerkgebou gebou. Die pastorie van klip het in die Tweede Vryheidsoorlog as fort gedien. Onder hierdie moeilike omstandighede het die gemeente hulle tog nog beywer vir die bou van ’n kerkgebou, opgerig uit Tafelberg-steenklip en in ’n Gotiese kruiskerkstyl. Binne-in die kerk is versierde traliewerk by die galerye wat van ingevoerde Skotse gietyster vervaardig is. Die kerkbanke is van eikehout, die preekstoel van Tafelberg-sandsteen en Betaafse teëls bedek die portaalplaveie. Die gebou bied sitplek aan altesaam 500 mense.