Die hekklokkie en Marmite-broodjies

Hierdie is 'n opiniestuk.
Die skrywer se standpunte weerspieël nie noodwendig dié van Kerkbode nie.

Ons hekklokkie lui gedurig. Iemand soek ’n broodjie. By die meeste verkeersligte in Bloem­fontein staan daar iemand op soek na werk, kos, donasies of kleingeld. “God bless.”

Padlangs het iemand van Noag se sop gedrink en dreig-dreig om voor die aankomende verkeer ’n tree op die teer te gee. Hy mis ’n Isuzu net-net.

Op die lamppaal skree Juju vir grond, hulpbronne brand, ’n paartjie trou 120 m bo die grond en die Daily Sun berig dat Satan skool toe gaan. Jip. Wie weet, dalk help dit?

As jong leraar besef ek dat dit ’n uitdagende taak is om teks en konteks by mekaar uit te bring. ’n ­Goeie dominee is tog ’n dominee wat met die koerant in die een hand staan en die Bybel in die ander. Maar die wêreld is oorweldigend. Vir almal.

Ons kort meer. Enigiets. Om sin te maak.

In Johannes 6 vermeerder Jesus die brood en die vissies. 5 000 mans word gevoed asook hul vrouens en kinders. En daar bly oor.

Te midde van hierdie teks van oorvloed, vra die skare vir Jesus nóg, méér. Die arrogansie van die skare in die teks val my telkens op. Jesus sê hulle moet net glo. Maar dit is nie voldoende nie. Hulle soek nóg ’n wonderwerk.

Jesus ontken nie hierdie mense se fisiese behoeftes nie. Inteendeel. Hy gee vir hulle kos en voed hul behoef­tes. Hy gee vir hulle wat hulle op daardie stadium nodig gehad het. En dit was genoeg. Of so sou ’n mens dink.

As jong leraar moet ek glo dat dit wat God gedoen het aan die kruis en in die graf genoeg is. As jong le­raar moet ek glo dat wie Hy is voldoende is en meer as genoeg sal wees vir hierdie lewe, Suid-Afrika en ons roeping in die land.

Hy is genoeg in ’n tyd van rooi berets, genoeg in ’n tyd van onsekerheid, genoeg in ’n tyd van nood. Genoeg vir sy kerk om moed te hou en ’n verskil te maak. Genoeg vir my en jou om elke Sondag in afhanklikheid op die kansel te kan klim en ’n God te verkondig wat teenwoordig is. Genoeg sodat ons nie oorweldig raak deur die wêreld nie, maar dat ons opnuut geleent­hede sal raaksien waar die Gees werk – en dat ons sal join!

Sy genade is vir ons genoeg.

So, wanneer die hekklokkie lui, smeer ek graag ’n Marmite-broodjie!

Ds Anneri du Toit is predikant van die NG gemeente Hugenoot in Bloemfontein.