‘Soms moet ons eers wegkyk van onsself …’

Hierdie is 'n opiniestuk.
Die skrywer se standpunte weerspieël nie noodwendig dié van Kerkbode nie.

Francine Prins, redakteur van Kerk­bode se susterpubli­kasie LiG, praat oor haar nuwe boek en “reis” met dankbaarheid.

Kerkbode (KB): Hoe het jy die skryfproses aangepak?

Francine Prins (FP): Met goeie beplanning, baie selfdissipli­ne en ’n skeut senuweeagtigheid!

Ek het maar gedoen wat alle skry­wers doen: Sit op die stoel en skryf!

Soms het ek idees gekry terwyl ek in die kerk sit, of ’n artikel lees. Ander kere was dit as ek met mense gesels, in die natuur is of tydens my gebedstyd by God. Dan het ek notas gemaak, en so gou moontlik ’n stukkie daaroor pro­beer skryf.

Wat het die proses van ʼn boek skryf vir jou geleer?

Skryf is harde werk, maar daar is baie genoegdoening en vreugde in die pro­ses.

Vir my was dit belangrik om my verhouding met God sterk en lewend te hou, omdat ek Hom liefhet. Nie omdat ek besig is om ’n Christelike boek te skryf en Hom nodig het om vir my idees te gee nie. Daardie balans was soms moeilik om te handhaaf. Maar ek het geleer dat God vrygewig is: met liefde en genade en idees.

Ek het baie uit my elkedagse ontmoetings met en dink oor God geput. Maar uiteindelik was dit steeds ’n gedissiplineerde proses om die skryfwerk te doen. Soms het die woorde gevloei, en het ek gevoel soos ’n pianis wat met die Heilige Gees se begeleiding die klawers van my laptop tokkel. En ander kere was dit maar ek en my rekenaar en ’n halfgebakte idee wat ek moes uitwroeg totdat dit iets sinvols word. Later sou ek besef die Heilige Gees was ook dáár.

Is daar iets wat jou verras het rondom die tema van dankbaarheid?

Navorsing toon dat dankbare mense minder depressief is, beter gesondheid en beter verhoudings het. Goedkoop medisyne dus!

Ek het ook nie besef hoe ’n sterk tema dankbaarheid in die Bybel is nie. Paulus sê omtrent in elke brief wat hy skryf “dankie”! Ek is herinner dat dankbaarheid ’n opdrag van God is: “Wees in alle omstandighede dankbaar, want dit is wat God in Christus Jesus van julle verwag” (1 Tess 5:18).

Wat is volgens jou die definisie vir dank­baarheid?

Om raak te sien wat jy van God (en ander) ontvang. En dat dit iets is wat jy gratis ontvang, dat dit genade is, en niks met jou eie oulikgeit te doen het nie.

Dit is ’n ingesteldheid wat deur ’n besluit kom. As jy dit genoeg kies, raak dankbaarheid ’n gewoonte.

Jy vertel in jou boek hoe ’n grootmens se gesig jou eindeloos gefas­sineer het as kind. Die tekstuur, merke, plooie … Wat sal daardie kind nou sien wanneer sy jou gesig vandag bestudeer?

Ja, ek het as kind gedink die grootmense met die plooie tussen die wenkbroue is die kwaaies, want hulle frons baie. Dié met plooie langs die mond is die vriendelikes – hulle hou van glimlag!

Die kind sal beslis lagplooitjies op my gesig raaksien. Maar ’n frons ook. Ek sou haar wel inlig dat ’n frons ook vorm as jy diep oor die lewe (en dankbaarheid!) dink.

Ek het onlangs in ’n boek raakgelees die skrywer ervaar Suid-Afrikaners meer dankbaar as Nederlanders. Wat dink jy skep ’n gevoel van dankbaarheid by mense?

Wel, by die Europeërs skyn die son mos maar min!

Dankbaarheid is ’n ingesteldheid, en enige mens kan dit aankweek. Dit gaan daaroor om raak te sien waarvoor jy kan dankie sê.

Enigiemand kan in enige situasie (of land) dankbaar wees. Ja, soms moet jy lank soek na iets om voor dankie te sê. Maar ons wat in Christus glo, sal nooit lank hoef te soek nie. Jesus se offer en die lewe en genade wat daaruit vloei is ons grootste rede vir dankbaar wees.

Vertel meer van die skakel tussen ne­derigheid en dankbaarheid?

Ek het gevind dat daar ’n wisselwerking tussen nederigheid en dankbaarheid is. Dat nederigheid die deur oopmaak vir dankbaarheid om binne te kom. En dankbaarheid doen dieselfde met ne­derigheid. Soms moet ons eers wegkyk van onsself voordat dankbaarheid kan deurbreek.

Een van Jesus se mooiste eienskappe vir my is dat Hy nederig is.

Waarvoor is Francine Prins dankbaar?

Dat ek ander mag leer wat ek by God geleer het. Dat ek my roeping mag uitleef, skeppend kan wees en mense om my het wat vir my lief is en ondersteun. As jy my môre weer vra, noem ek vir jou nog ’n klompie dinge – ek is na dese goed op dreef met dankbaarheid!