Gelowig en groen

Die radio-nuusberig vermeld kortliks dat by die COP12-byeenkoms, een van dié grootste in die naam van wilde diere, in Manila daarvan kennis geneem is dat die “groot katte” se oorlewingstatus nou “kwesbaar” is.

Dit sluit die leeu in wat ons mos as die “koning” van die diereryk beskou. Vir talle wildtuinbesoekers is ’n blik op dié sinnebeeld van dapperheid, krag en onoorwinlikheid ’n gekoesterde hoogtepunt. In Spreuke 30:30 word hy beskryf as “die magtigste van al die diere wat vir niks stuit nie”.

Dat hy nou weerloos staan teen ons, die mens wat sy habitat stelselmatig vernietig en hom stroop vir die gebruik van sy liggaamsdele, is bykans ondenkbaar. Tog is sy getalle op ons vasteland van ±200 000 ’n eeu gelede tot die huidige ongeveer 2 000 verminder en sy spesie in 62 Afrikalande totaal uitgewis. Eish!

Dié hartseer prentjie laat ’n mens nogal wonder oor waarop die ongebreidelde bevolkingsgroei en die gevolg­like grondbesetting ten koste van die integriteit van die skepping afstuur.