Gelowig en groen

Omgewingsrubrieke en -programme dra uiteraard meer in diepte-inligting en interpretasie oor. So word RSG se “Omgewingspraatjies” Saterdagoggende al deka­des lank deur topkundiges hanteer. Tans neem prof Johanné Cilliers van Noordwes-Universiteit die leiding.

Op 10 Februarie wys sy daarop dat 30% van seedier- en 71% van seevoëlsterftes plastiekverwant is. Dit bring perspektief op die skatting dat teen 2050 die massa plastiek ter see groter gaan wees as dié van vis.

Plastiek is nie bio-afbreekbaar nie en vorm mettertyd mikroskopiese toksiese “korreltjies” wat deur marine-organismes ingeneem word. Dit veroorsaak grootskaalse vrektes – en beland ook op ons borde in vis- en skulpdiergeregte!

Geoloë identifiseer verskillende tydperke in die ge­skiedenis van die aarde, byvoorbeeld die ys-, brons-, ystertydperke; sommige ekoloë meen dat ons nou op die vooraand staan van die “plastiek”-tydperk – met al die skrikwekkende nadele daaraan verbonde.