’n Plek om te leer moedhou

Van agter ’n welige pruik wat die linkerhelfte van haar gesig bedek, praat Neo Mtsamana oor kos, komberse en toiletries. Goed waartoe sy hier by Ladies Arise in Pretoria toegang het. Maar sy beskryf ook iets dieper wat sy hier kom vind het. “It’s a home when you don’t have a place,” vertel Mtsamana, wat ingestem het om sommer namens haarself en twee vriendinne met Kerkbode te gesels. “It gave us hope that we must not give up. We don’t have to let (life) go, just like that.”

Om eenvoudig te “laat gaan” is inderdaad ’n opsie hier in die skemerstrate van Arcadia en Sunnyside waar uitbui­ting deur ander of die verwoestende uitwer­king van slegte besluite die le­we van jong vroue soos Mtsamana verniel en verkort. Sy is een van ’n ge­skatte 3 000 vroue wat in die groter Tshwane op straat beland, volgens PEN, die nieregeringsorganisasie wat Ladies Arise be­dryf as een van die projekte in die stad waar hulle meer as ’n kwarteeu gelede vanuit die NG Kerk ontstaan het. ’n Werknemer vertel vroeër die dag van die tipe omkeerstories waarmee werk­ne­­mers en vrywilligers al hier te make ge­kry het: ’n Sekswerker wat Ladies Arise behoorlik in ’n toestand bereik het. Kon skaars haar blaas beheer, het geëet uit die vullisdromme van die nabygeleë Sheraton-hotel. Maar met hulp het sy haar lewe verander. “Vandag is sy ’n leier,” ver­tel hy. Nou sit ons hier en luister na Neo se eie storie wat kennelik nie in ’n netjiese boksie of klankgreep pas nie. Maar ’n glimlag talm om haar mond terwyl sy woordvoerder speel vir Kerkbode se videokamera om te getuig oor “ladies” soos sy in hierdie ruimte die kans gegun word om te “arise” ondanks dikwels ondenkbare swaartekrag in hulle lewe.

Langs haar sit Marize Henderson en, met ’n Noord-Kaapse aksent, Tanya van Wyk. Hulle het net vanmiddag hier kom inloer en verskoon hulle­self weer voor hulle met Wesselsstraat afstap. Elk word wel ’n reënjekker gegee wat dadelik aan­getrek word, hoewel Pre­toria se koue nog nie eens behoorlik begin snerp het nie.

Dit gaan vir PEN – veral in die wintermaande wat nou voorlê – oor tasbare ingrypings soos veilige ruimtes, kom­berse, iets te ete. Maar, sê Janthinus Schrage, senior kommunikasie- en bemarkingsbestuurder by PEN, “die goue sterretjie op die voorkop van ’n NGO soos ons, is om mense te verbind met geleenthede.” Dit beteken om ’n pad te stap saam met mense. Of, pleinweg ge­stel, die ding te probeer deursien en nie te volstaan by korttermyn ingrype nie. Dit is hoekom ­hierdie Christelike orga­ni­sasie veral aan­dag skenk aan vroeë­kinderontwikkeling, volgens dr Marinda van Niekerk, die hoofuitvoerende beamp­te van PEN.

  • Besoek PEN vir meer inligting.

Winterhoop: Só kan jy help

Die Winterhoopveldtog sal van­af 1-30 Junie plaasvind. Lede van die publiek word aan­ge­moedig om hoofsaaklik met die insa­me­ling van warm wintersklere, komberse en nie-bederfbare voedsel te help, asook om by plaaslike skui­lingsinisiatiewe betrokke te raak. Dié landswye projek is reeds in sy 19e bestaansjaar en word deur MES (Mould Empower Serve), PEN (Participate Empower Navigate), Torings van Hoop en die Denis Hurley Sentrum, in samewerking met verskeie kerke en welsynsorganisasies aangebied. Die fokus van die projek val op verskeie stede soos Pretoria, Johannesburg, Kaapstad, Durban, Port Eli­za­beth en Bloemfontein, asook klei­ner dorpe binne die land se streke.

Vir meer inligting oor die spesifieke behoeftes van die veldtog en die verskillende afleweringspunte, besoek die webwerf: www.winterhoop.org; hulle Facebookblad: (@winterhoop) of Instagram (gee_hope_in_winter) of skakel Aloma Swanepoel – 011 725 0001.


Winterhoop: What we hope to achieve

Nicodemus Setshedi

As the gap between rich and poor continues to widen, people struggling to make ends meet generally move to cities, especially to the inner-city, to find employment, writes .

But they often find themselves stranded, alone and helpless. This continued migration of desperation is keenly felt on the African continent. Established systems providing housing, employment, education, healthcare and psycho-social support have long since become unable to deal with this influx of unemployed, often unemployable job seekers.

This is where the vision of MES was born in 1986. The number of homeless people continues to be on the rise, leading people to aggressive begging, eating from rubbish bins and committing crime to at least have something to eat. Children in this community are hindered from reaching their full potential due to poverty, abuse, unemployed caregivers, nutritional deficiencies and inadequate learning opportunities.

Nog ’n PEN-projek is Bethesda-huis, ook in Pretoria. Besoekers het toegang tot slaapplek, storte, klerewasgeriewe en pastorale sorg, volgens Thabo Radzuma, huis-koördineerder hier in Vosstraat. Langs die skaduryke ontspanningsplek een onlangse middag sien Kerkbode hoe Cynthia Fica, met ’n kleurryke sambreelhoed op haar kop, die “verkeer” bestuur by dié naburige herwinningsprojek. Cynthia se werk is om te help toesien dat die hope en hope plastiek en ander herwinbare materiaal wat deur ’n mag van werkloses hierheen karwei word teen basiese vergoeding, reg gesorteer en geweeg word. Haar storie is ook een van nuwe hoop, weg van ’n lewe op straat, sê sy.

Our response has been to provide professional services to this community through a holistic approach of intake, intervention and exit. All programmes are structured to successfully help each client one step at a time. MES Johannesburg covers all services to ensure each client will have an exit opportunity with a successful outcome of becoming a sustainable citizen.

Every year a national campaign is launched called Winterhoop, to invite the public to make a tangible difference in the lives of people and their communities unable to afford the basics needed to survive harsh winter conditions.

In our experience the Winterhoop campaign has had a tremendous impact. MES Johannesburg believes in a space where hope is possible, where values and norms are nurtured, where the disempowered are empowered, where human potential is developed and where dignity is restored, we hope to achieve our mission through this campaign.

  • Nicodemus Setshedi is branch mana­ger at MES (Johannesburg).
Word 'n vriend van Kerkbode